Metode eficiente prin care sa dezvolti creativitatea copilului tau
1 februarie 2021 | Spacer RomâniaUnele persoane se nasc cu o creativitate iesita din comun, altele trebuie sa “munceasca” mai mult pentru a o obtine. Nu este o trasatura pe care toti o avem, dar este extrem de frumoasa si pentru unii, este ceva care ne face mai speciali si ne scoate din anonimat.
Daca stam sa ne gandim, in copilaria noastra nu existau gadget-uri sau carti frumos colorate. Resursele parintilor erau limitate si incercau din greu sa ne gaseasca tot felul de lucruri care sa ne tina ocupati si sa ne starneasca imaginatia. Pentru noi au functionat casetele cu basme, in care actori foarte talentati povesteau cu deosebita dictie povesti precum “Praslea”, “Pacala”, “Greuceanu” sau “Pasarea Maiastra”. Asa ne-am format noi creativitatea, ascultandu-le si incercand sa ne imaginam ca noi suntem eroii principali si ca salvam regatul de zmeul cel rau.
Dar sa trecem la zilele noastre, pentru ca ceea ce am trait noi nu se mai intoarce si trebuie sa stim sa ne adaptam timpurilor moderne. Cei mici prin definitie sunt creativi, pentru ca la varsta lor frageda si inocenta, vad lumea intr-un mod pur, diferit de al nostru. Aceasta naivitate trebuie mentinuta si construita frumos, astfel incat copilul sa se dezvolte armonios si gestioneze acea creativitate, sa o duca intr-un punct valoros, care-l va ajuta pe viitor.
Invata sa imbini activitatile creative “the old fashioned way” cu cele “moderne”, care implica pana intr-o anumita limita gadget-uri. Daca dorim sa avem o abordare traditionala, il putem implica pe cel mic in activitati de pictura sau desen, lasandu-l sa se exprime asa cum isi doreste si sa ne arate lumea lui, construita cu culorile preferate. Pe masura ce creste, putem suplimenta activitatile de pictura/desen cu lucruri putin mai serioase, adica piese de teatru pentru copii sau casete cu basme, asemenea celor din copilaria noastra. Atunci cand este destul de mare pentru a intelege totul in jur, cititul este cheia unei creativitati frumoase, in care copilul poate evada si isi poate contura propriul univers, unde totul este perfect!!! Cititul ii dezvolta vocabularul si imaginatia, il face mai sociabil si il ajuta sa se exprime mult mai bine, atat in relatia sa cu parintii dar si in cea cu alti copii.
Daca totusi copilul dezvolta o afinitate pentru IT si gadget-uri, trebuie neaparat sa stim sa valorificam acest lucru si sa ii oferim intr-un mod cumpatat, timp sa experimenteze si sa descopere ce anume i se potriveste. Daca stim sa ii alcatuim un program, copilul intelege ca timpul este limitat si se dedica complet descoperirii unei tablete, spre exemplu. Tableta grafica Spacer este minunata pentru cel mic, pentru ca il ajuta sa imbine diferite activitati intr-un singur device si sa descopere lucruri noi in fiecare moment de “butonare”. Este foarte usor de folosit, stimuleaza imaginatia si ii ofera o perspectiva inedita asupra unor activitati creative precum desenatul sau coloratul. O sa observe foarte bucuros cum culorile sale capata acum o alta nuanta si cat de intense sunt pe un asemenea device. I se formeaza foarte repede simturile esentiale si mai ales atentia, primordiala pentru o crestere armonioasa.
Exista atatea resurse la indemana noastra pentru a stimula creativitatea copiilor, incat doar trebuie sa facem un mic research si sa incercam sa diversificam, sa il implicam in multiple activitati si sa il lasam pe el sa aleaga ce ii place mai mult sau ceea ce i se potriveste mai bine.