Spacer Romania IT Comes Home, Blog
Lucruri incredibile pe care nu le stiai despre primele computere create

Lucruri incredibile pe care nu le stiai despre primele computere create

Calculatorul este un lucru esential in zilele noastre. Avem nevoie de el pentru aproape orice activitate si focusul din ultima perioada pe online nu a facut decat sa creasca cererea pentru acest gadge. De la PC, la tableta sau laptop, toate sunt conectate si ne tin ancorati intr-o realitate care ne-a facut dependenti de ele si de beneficiile lor. Fie ca lucram de acasa, fie ca ne jucam sau doar citim un ziar, aceste activitati sunt simple, naturale si vin intr-un fel for granted. Putini se gandesc acum muuuulti ani, cand laptopurile erau doar un vis frumos sau PC urile cantareau sute de kilograme, pentru ca nimeni nu vrea sa dea timpul inapoi. Toti privim spre progres si evolutie, dar insistam pe ideea noastra. Cum reuseau oamenii sa manevreze primele calculatoare si cum aratau primele inventii in materie de IT? Ne-am facut putin temele si am asternut in acest articol un timeline pentru istoricul tehnlogiei. 

1939 – este dezvoltat primul computer electronic special, realizat de John Vincent Atanasoff si Clifford E. Berry.  

1940 – apare primul computer, denumit pe scurt CNC (Complex Number Calculator), proiectat de catre cercetatorul american George Robert Stibitz si finantat de Bell Telephone Laboratories;

1950 – este proiectat cel mai vechi computer de Harwell Dekatron, cunoscut și ca Wolverhampton Instrument for Teaching Computing de la Harwell (WITCH). In prezent este expus National Museum of Computing si apare in Cartea Recordurilor, care l-a recunoscut drept cel mai vechi computer digital, de doua ori.

1960 – apare EAI Pace, primul computer cu desktop.

1962 – TR48, un alt tip de computer cu desktop a fost folosit in programul Apollo pentru simularea unui test al sistemelor de zbor pe luna. 

1971 – apare Kenbak-1, considerat primul personal computer – PC.

1976 –  Steve Wozniak proiecteaza Apple I si ulterior, i-l vinde lui Steve Jobs. 

1980 – apare pe piata seria ICL 7500, o gama de terminale si calculatoare in retea pe care s-au putut rula primele jocuri dezvoltate pentru computer – PacMan si Space Invaders.

1981 – apare BM Personal computers, calculatorul fabricat pentru folosirea de catre publicul larg.  

1983 – HP dezvolta primul computer cu tehnologie touchscreen. 

1984 – Macintosh apare pe piata si devine cel mai de succes calculator cu desktop si tastatura.  

1969 – apare prima componenta a Internetului pe care il stim toti, Arpanet. 

1991 – a fost creat World Wide Web si tot sistemul sau de lagaturi cu utilizatorii.